• Niet zomaar een club

 • PPSC 1964-1980

  December 2011

  CLUBHISTORIE

  P.P.S.C. THURLEDE, 1964-1980

   

  Na circa 40 jaar ononderbroken op Boshoek te hebben gespeeld is het er dan toch van gekomen dat wij moesten verhuizen. Op 5september 1964 werd sportpark Thurlede betreden. We delen het complex met SFC.

   

  FOTO

   

  1964-1965 Eerste seizoen op Thurlede. Spelmoment wedstrijd PPSC – TSB (uitslag 6-1). Wij hadden toen nog geen eigen kantine(zie de lege plek), maar woonden bij SFC in. Vlnr. Aad Kalhoven (doelman), Wieger

  v.d. Haar, Maarten van Harmelen, Jan Teeuw, Cor Donkersloot. (Foto: Aad Kalkhoven)

   

  1964-65            Een prachtig cadeau bood het eerste elftal in 1965, bij het 45-jarig bestaan, het bestuur aan, in de vorm van een kampioenschap van de 4e klasse KNVB. Een machtig mooi seizoen, met mooi voetbal en veel doelpunten. Met 4,5 doelpunten gemiddeld per wedstrijd (77 totaal), was dit het hoogste gemiddelde in de zaterdagcompetitie van de KNVB. Piet van Veenscoorde het onevenaarbare aantal van 50 doelpunten. Spelers van het kampioenselftal: Aad Kalkhoven (doelman), CorDonkersloot, Jan Teeuw, Wieger v.d. Haar, Loek Kalden en Lou Meulstee (achterspelers), Jan Jongepier, Maarten van Harmelen (middenvelders), Ron Herlaar, Gerrit Boertje, Piet van Veen, Lood Kalden (aanvallers). Tevens behaalde dit team de overwinning in de Westelijke Bondsdag, door in de finale DEVJO te verslaan.

   

  Uniek in de geschiedenis van PPSC is wel de jaarvergadering, welke nl. op een zaterdagmorgen werd gehouden.

  FOTO

   

   

  1965 – PPSC-1 Kampioen van de 4e klasse KNVB na een 7-1 overwinning op Oegstgeest. Achter vlnr: Cor Donkersloot, Maarten van Harmelen, Ron Herlaar, Piet van Veen. Voor: Loek Kalden, Wieger v.d. Haar, Aad Kalkhoven, Chris Smit (trainer), Jo v.d. Berg (bestuur PPSC), Joop Bosman (voorzitter SFC), Jan Jongepier, Jan Teeuw. (Foto: Aad Kalkhoven)

   

  1965-66            Chris Smit werd dit seizoen als trainer opgevolgd door Joop v.d. Stel. Het eerste seizoen in de 3e klasse KNVB bracht het eerste elftal een fraaie derde plaats. Het zesde elftal behaalde het kampioenschap.

   

  Leen Noordzij wordt nieuwe voorzitter. O.l.v. de heren Henk Könemann en Giel Goedendorp komt bij onze vereniging het pupillenvoetbal tot bloei. Zij behalen fraaie resultaten op diverse toernooien. In april 1966 viert onze befaamde puzzelrit zijn eerste lustrum, onder de bezielende leiding van de heren Martin van Ravens en Dik Verstraaten. Een groot succes was het door PPSC georganiseerde zaalvoetbaltoernooi in de Sporthal Margriet met deelname van SVV, Hermes DVS, Excelsior ‟20. PPSC bereikte de tweede plaats.

  1966-67            Het eerste elftal eindigde de competitie op de tweede plaats. In 1967 wordt het tweede elftal kampioen in de laatste wedstrijd tegen Scheveningen en komt de hoogste reserve klasse binnen. Harry Bouquet volgt Joop v.d. Stel op als trainer.

   

  FOTO

   

   

  1967 - Een beeld uit de wedstrijd NSVV – PPSC 1. Uitslag 2-6 met vlnr Jan Teeuw, Aad Kalkhoven en Cor Donkersloot. (Foto: Aad Kalkhoven)

   

  FOTO

   

   

  1966-67 - Tweede elftal kampioen. Met staand vlnr: Jan de Mos, Richard Hofman, Arnold Zwaan, Jan van Eijk, Dik Vos, ArieBel, Eef Collé (leider). Knielend: Paul de Mos, Roel van Ravens, Huib v.d. Lugt, Bertus Steenbergen, Hans de Mos, Henk Tettelaar, Wim Meijboom. (Foto: Henk Tettelaar)

   

  1967-68            Een spannend seizoen voor het eerste elftal. Na een aarzelend begin werden zeven wedstrijden achter elkaargewonnen, waaronder tegen koploper CSVD in Delft. Niettemin wordt CSVD kampioen. In de vriendschappelijke wedstrijd tegen ere-divisieclub Sparta leedt PPSC een eervolle nederlaag met 3-1.

   

  De nieuwe contactcommissie Contact ‟67 organiseert St. Nicolaasavond en Arie Bel brengt zijn tophit “Oh PPSC” ten tonele.PPSC neemt deel aan een zaalvoetbaltoernooi in Oude Tonge. De finale wordt bereikt en na een spannende wedstrijd, die zelfs werd verlengd, werd De Meeuwen met 7-5 winnaar.

   

  FOTO

   

   

  1968 - Moment in de vriendschappelijke wedstrijd PPSC – Sparta (uitslag 1-3). In witte tenues vlnr: Dik Vos, Richard Hofman, Aad Kalkoven (keeper), Wim Meijboom. (Foto: Aad Kalkhoven)

   

  1968-69            De resultaten van het eerste elftal waren erg mager met een plaats in de middenmoot. Ook het tweede elftaldraaide niet best en kon slechts ternauwernood degradatie ontlopen. Het zevende behaalde het kampioenschap.

   

  In 1968 werd aan het begin van het seizoen, voor de wedstrijd tegen Zuidland onze nieuwe tribune feestelijk geopend door burgemeester Roelfsema. In mei 1969 werd van de gemeente de voormalige polikliniek van het oude ziekenhuis gekocht en werd snel begonnen met de sloop en opbouw op het sportpark Thurlede.

  Lood Kalden wordt in de jaren 1968-70 geselecteerd voor het Nederlands Zaterdagelftal. FOTO

   

   

  1968 - Genodigden volgen, na de ingebruikstelling van de nieuwe tribune, met belangstelling de wedstrijd PPSC - Zuidland. (Foto: 50-jaar)

   

  1969-70            Het eerste team greep net naast de titel. Het vijfde en het zesde elftal zetten het jubileumjaar luister bij door hun kampioenschappen.

  Op 15 november 1969 was het dan zover en onder grote belangstelling betrad burgemeester Roelfsema als eerste ons nieuwe“home”. Jaap Brussé ontving uit handen van de burgervader de gouden verenigingsspeld. Het 50-jarig bestaan werd groots gevierd in een grote tent op Thurlede. In de morgenuren allerlei spelletjes voor de pupillen, terwijl senioren begonnen aan hun befaamderally-puzzelrit. ‟s-Avonds een zeer gezellige feestavond. Op 30 april 1970 noteren we in competitieverband 7 seniorenelftallen, 2 A-juniorenelftallen, 2

  B-juniorenelftallen, 3 C-juniorenelftallen, 4 aspirantelftallen. FOTO

   

   

  1969 - Burgemeester Roelfsema opent in bijzijn van voorzitter Leen Noordzij het nieuwe clubhuis. De oude namenlijst vandienstdoende artsen blokkeert de toegang. Op de achtergrond kleedkamers en de kantine van SFC. (Foto: 50-jaar)

   

  FOTO

   

  1969-70 - PPSC 1. Staand vlnr: Trainer Harry Bouquet, Cor Donkersloot, Dik Vos, Aad Kalkhoven, Coen Winkelman, Heinz van Katwijk, Richard Hofman. Hurkend vlnr: Siem Bosdijk, Piet van Veen, Henk Tettelaar, Wim Vrijland (invaller), Lood Kalden. (Loek Kalden ontbreekt als gevolg van een blessure.) (Foto: Coen Winkelman)

  FOTO

   

   

  1970 PPSC bestuur bij het 50-jarig jubileum. Staand vlnr: Jan Jongepier, Jaap Weergang, Piet Kalden, Jaap Brussé, Arie deVries. Zittend vlnr: Jo v.d. Berg (secretaris), Leen Noordzij (voorzitter) en Barend van Eijk (penningmeester). (Foto: 50-jaar)

  1970-71            Het eerste doet lang mee in de race om het kampioenschap, maar verliest tegen koploper Zuidland. In de bekercompetitie strandden wij na overwinningen op Barendrecht en Schoonhoven tegen Excelsior M. In januari behaalde heteerste een fraaie tweede plaats in een sterk bezet zaalvoetbaltoernooi te Waddinxveen.

   

  Kleren maken de man: de klaverjasclub van PPSC stak aan het begin van het seizoen het eerste team in nieuwe trainingspakken. Er werden plannen gemaakt voor nieuwe kleedlokalen wegens een schrijnend gebrek aan ruimte. In 1970 wordt voor het eerst een team ingeschreven om deel te nemen aan een door de RVB gestarte zaalvoetbalcompetitie. Het eerste zaalvoetbalteam bestaatgeheel uit A-junioren onder leiding van coaches Roel van Wensen, Jan de Jager, Nico Kolmeijer en Cor Donkersloot.

  1971-72            In de bekercompetitie werden wij al in de eerste wedstrijd uitgeschakeld door SHO (2-0). In de competitie eindigde het eerste elftal in de middenmoot. Het vijfde en zesde elftal behaalden het kampioenschap.

   

  In 1971 treedt Piet Kalden af als langjarig bestuurslid en wordt opgevolgd door Bertus Heijboer. In 1972 worden twee nieuwe kleedkamers in gebruik gesteld. Hulde aan de noeste werkers o.l.v. Jaap Brussé. De vereniging blijft groeien. In 1972 moet dooreen gebrek aan speelvelden een ledenstop worden ingevoerd. De selectie traint voortaan op het middenterrein van de wielerbaan in het Hargapark.

   

  1972-73            Na 5 mooie jaren wordt Harry Bouquet in 1972 door Piet de Wolf opgevolgd. Piet de Wolf was een autoriteit in het trainersvak, auteur van diverse leerboeken en voormalig trainer van Feyenoord en Fortuna Vlaardingen. Onder zijn leiding leert men voor het eerst wat training en discipline echt inhouden. Het seizoen 1972-73 was een groots bekerseizoen voor ons eerste. Na achtereenvolgens Ornas, JAC, WHS, DETO en Sparta Nijkerk uit te schakelen, werd pas in de halve finale vanIJsselmeervogels verloren (uitslag 6-2). Televisiebeelden van de wedstrijd werden „s avonds door de NCRV uitgezonden. Het vijfde en zesde elftal worden kampioen.

   

  Vanwege hun vele diensten voor PPSC werden de heren Piet Kalden, Jo v.d. Berg en Barend van Eijk tot lid van verdienste benoemd van de KNVB afd. Rotterdam. Toto-baas Lody Kalden verhuist naar Heerjansdam en draagt zijn taak over aan Lenie Weergang.

   

  FOTO

   

  1972-73 - Beker halve finale PPSC – IJsselmeervogels (mei 1973, uitslag 2-6). Aad Goedendorp’s inzet wordt uiteindelijk nietbeloond, de Spakenburgse goalie zal het schot keren. (Plakboek: Coen Winkelman)

   

  1973-74            In het seizoen 1973-74 werd op 13 april 1974 onder leiding van de teruggekeerde trainer André Corveleyn na een 3-0 overwinning op ZBVH de 2e klasse KNVB bereikt. Ook het derde elftal negeerde het getal 13 en werd kampioen. Hetvolgend seizoen speelt PPSC voor het eerst in de geschiedenis met 3 elftallen in de KNVB. In de bekercompetitie sneuvelen wij, na overwinningen op Scheveningen en NSVV, tegen Jodan Boys. Voor een 1000 man tellend publiek speelden we een wedstrijd tegen een oud- Feyenoord elftal, welke door ons team werd gewonnen. Nog belangrijker dan deze winst was de opbrengst voor de penningmeester.

   

  Secretaris Jo v.d. Berg werd met een gouden speld beloond voor zijn 40-jarig jubileum als bestuurslid. FOTO

   

   

  1973-74 - Staand vlnr: Jaap Brussé, André Corveleijn (trainer), Barend van Eijk (grensrechter), John Rost, Dick Vos, Huib v.d. Lugt, Loek Kalden, Henny den Ouden, Aad Kalkhoven (verzorger). Zittend: André Heeren, Piet van Veen, Coen Winkelman, LodyKalden, Siem Bosdijk, Meindert van Veen, Aad Goedendorp. (Foto: Barend van Eijk)

   

  1974-75            Het eerste en het derde elftal konden slechts door een sterke eindsprint hun verworven titels van het vorig seizoenredden. Het zesde en het zevende elftal behaalden in dit seizoen het kampioenschap. In de bekercompetitie vonden wij reeds in de eerste wedstrijd tegen vierdeklasser Bolnes ons einde.

   

  De leden zitten dit seizoen als een vorst in hun kantine, omdat met via het damescomité bijeengebrachte gelden nieuwe tafels en stoelen werden aangeschaft. Ook het eerste team is in nieuwe trainingspakken gestoken. Hoogtijdag was de op 30 april gehouden sportdag en bazaar ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan. De heer Jaap Weergang treedt af als bestuurslid en wordt opgevolgddoor de heer Maarten Beumer.

   

   

  FOTO

   

   

  1975-76 - PPSC-1. Staand vlnr: Andre Corveleyn (trainer), Aad Kalkhoven (verzorger), Piet van Veen, Coen Winkelman, John Segaar, Rinus Suurmond, Heinz van Katwijk, John Rost, Jaap Brussé (leider). Zittend vlnr: Koen Scheffer, Peter den Hartog,Dick Vos, Ab Weber, Lood Kalden, Henk Tettelaar, Loek Kalden. (Foto: kantine)

   

  1975-76            Een seizoen zonder kampioenschappen. In de bekercompetitie gingen wij, na een overwinning tegen Stellendam, tegen Quick Boys wat ongelukkig met 3-2 ten onder. Een lichtpunt was de overwinning in de Haringserie bij onze vriendenScheveningen, waardoor wij de fraaie bokaal mee naar huis mochten nemen.

   

  De heren Arie Bergkotte en Aad Noordzij treden als vertegenwoordigers van de jeugd toe tot het bestuur. Wij verruilen de wielerbaan als trainingsaccommodatie voor het oefenveld bij DWS.

   

  1976-77            De trainer dit seizoen was Hans Kostense (hulptrainer bij SVV) die André Corveleyn opvolgde. De spelersgroepwas niet al te jong meer, maar liep over van routine. Het eerste elftal eindigde, na een slechte start, in de middenmoot. Het zevendeen het B1 elftal behaalden het kampioenschap. In mei 1977 spelen Martinit en PPSC de finale van het zaalvoetbalkampioenschap van Schiedam. We verliezen na een spannende wedstrijd omdat de scheidsrechter een schot in het zijnet onterecht als doelpunt goedkeurde.

  De heer Meindert Heijboer neemt afscheid van het bestuur. De heer Joop Liebeek draagt na vele jaren werk in de elftalcommissie zijn taak over aan de heer Arie Bergkotte.

   

  1977-78            Hans Kostense had bijgetekend en de start van het seizoen was voorbeeldig. Na 9 wedstrijden stonden we samen met Heerjansdam en NSVV in de top van het klassement. We hadden in negen wedstrijden maar één tegendoelpunt geïncasseerd. Tijdens de winterstop begon het touwtrekken om Hans Kostense. Excelsior Maassluis had hem een mooi aanbod gedaan, waar hijlater op inging. Kans op de titel gaat verloren na vier verloren wedstrijden op rij. Het frappante in deze vier wedstrijden was, dat er in elke wedstrijd een eigen doelpunt bij zat. De één was nog mooier dan de ander. We eindigden dit seizoen in de middenmoot.Het tweede elftal kan nog net degradatie uit de KNVB voorkomen. Het eerste wint voor de derde achtereenvolgende keer bij Scheveningen de Haringserie.

   

  Leen Noordzij legt zijn voorzitterschap neer.

   

  1978-79            Na het vertrek van Hans Kostense werd Piet de Wolf als trainer aangetrokken. Deze was geen onbekende bij PPSC, omdat hij er al eens eerder hoofdtrainer was geweest. Ook dit seizoen was de start niet slecht, maar ook nu zakten we na de winterstop weg naar de middenmoot. Dit hebben we een aantal jaren meegemaakt, en wat hier de oorzaak van was, is niet geheelduidelijk. Misschien lag het wel aan de slechte trainingsaccomodatie. We trainden op het binnenterrein van de wielerbaan, nietideaal dus. Slecht licht, 3 a 4 km verwijderd van ons clubgebouw en bij slecht weer geheel niet te gebruiken. Maar we hadden nog niet eens te klagen, want bij andere verenigingen in Schiedam was de situatie nog slechter.

  “Toon‟s ballenpaleis” kwam in dit seizoen klaar, een waar eldorado voor de materiaalcommissaris Toon Rieken. Het maandelijkseclubblad werd vervangen door een weekbrief, hetgeen de jeugdsecretaris heel wat postzegels zou gaan besparen. De heer Jan ‟t Hoen sr. wordt PPSC‟s nieuwe voorzitter, waarmee een einde komt aan het ad interim voorzitterschap van de heer Jaap Brussé.

   

  FOTO

   

  1979 - Materiaalcommissaris Toon Rieken voor de ingang van “Toon’s ballenpaleis”.

   

  1979-80            Na het vertrek van Piet de Wolf werd Jack Lammers als trainer aangetrokken. Dit werd een slecht seizoen, we degradeerden naar de 3e klasse. De samenwerking tussen trainer, spelers en het bestuur was heel slecht en dit kwam de prestatiein het veld niet ten goede. Het tweede zaalteam wordt kampioen in de res. 1e klasse. Bij de jeugd wordt A1 kampioen onder leiding van Baan Verloop (leider) en Henk Tettelaar (trainer).

   

  Eind 1979 is het bestuur bezig met een strategiediscussie over de toekomst van de vereniging. Verschillende plannen worden uitgewerkt (Arie Bel, Wim Meijboom, Jaap Brussé). De alternatieven zijn plan X: totale nieuwbouw op een nieuw sportcomplex, plan Y: PPSC als omnivereniging op een nieuw complex, en plan VOS: vernieuwing oude situatie met nieuwbouw van de kantine op Thurlede. Het is de start van een vele

   

  jaren durende discussie over verhuizing naar “de Woudhoek”. Het 60-jarig jubileum wordt gevierd met o.a. een grootse PP revue.

   

  FOTO

   

  1980 - Revue 60-jarig jubileum. Lody Kalden moest met het Nederlands zaterdagelftal in Belgie voetballen en heeft zijn paspoort niet bij zich. Hij denkt voldoende te hebben aan een krantenartikel dat zijn naam vermeldt. De douane heeft er moeite mee. (Foto: Barend van Eijk)

   

  FOTO

   

  1980 - Revue 60-jarig jubileum. Exotische dansuitvoering met als ceremoniemeester Coen Meeder. (Foto: Barend van Eijk)